De emigratiecijfers van het CBS zijn weer bijgewerkt tot en met maart 2021 en zo kunnen wij weer een balans opmaken van de cijfers van het eerste kwartaal van 2021. Het zal u niet verbazen dat er in het eerste kwartaal van 2021 minder emigraties waren dan vorig jaar het eerste kwartaal. Corona was er natuurlijk al wel in januari 2020 maar nog niet op de schaal zoals we dat vanaf maart 2020 zien in Europa.

emigratiecijfers 1e kwartaal 2021

In de algemene emigratiecijfers zien we dat januari en februari 2021 echt onder het niveau van 2020 liggen maar dat maart 2021 alweer meer in de buurt van 2020 en zelfs 2019 komt. Vorig jaar zagen we echt een grote dip vanaf april en de verwachting is dat deze dit jaar een stuk minder zal zijn en het aantal emigraties in 2021 boven het aantal emigraties van 2020 zal uitkomen.Emigratiecijfers met een Nederlandse achtergrond

emigratiecijfers 1e kwartaal nederlandse achtergrond

Het aantal emigraties van personen met een Nederlandse achtergrond loopt wel verder achter op de cijfers van vorig jaar. Hier zagen we vorig jaar tijdens het begin van de corona ook de grootste daling ten opzichte van de cijfers in de jaren hiervoor. Voor mensen met een Nederlandse achtergrond is de stap toch groter om een onbekend avontuur aan te gaan tijdens corona dan mensen met een migratie achtergrond die eventueel terug keren naar een voor hen bekend land.

Emigratiecijfers met een migratie achtergrond

emigratiecijfers 1e kwartaal 2021 met migratie achtergrond

 

Het aantal emigraties van mensen met een migratie achtergrond is in het eerste kwartaal van 2021 vrijwel gelijk aan het aantal in 2019. Opvallend is dat het aantal emigraties met een migratie achtergrond pas vanaf april vorig jaar is gaan dalen, terwijl het aantal emigraties van mensen met een Nederlandse achtergrond al in maart 2020 sterk af nam.