Emigreren met schulden

Heeft u plannen om te emigreren maar heeft u ook schulden open staan, dan hoeft dit natuurlijk niet gelijk te betekenen dat u uw de schulden wilt ontvluchten. Vrijwel iedereen heeft schulden, het kan gaan om een hypotheek of om een studieschuld. Het is dus niet zo dat emigreren met schulden bij voorbaat al uitgesloten is. Maar het is natuurlijk ook niet zo dat u wanneer u gaat emigreren u zo uw schulden kunt achterlaten.

Het beste kunt u natuurlijk voor de emigratie contact opnemen met de schuldeisers en zo te kijken of het nodig is een regeling te treffen of dat u gewoon door kunt gaan met de huidige afbetalingsregeling.

Emigreren en studieschuld

Heeft u een studieschuld dan zal u dit via DUO moeten aflossen. Wanneer u gaat emigreren naar een land binnen de EU/EER dan kan dat gewoon via automatische incasso. Is dit niet het geval dan zult u zelf het bedrag moeten overmaken naar DUO waarbij het voordeliger kan zijn om dit jaarlijks te doen.

Wanneer u gaat emigreren naar de Antillen, dan kun u er ook voor kiezen om de studieschuld lokaal terug te betalen.

Emigreren en belastingschuld

Wanneer u gaat emigreren heeft dit gevolgen voor de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die u moet betalen. Daarnaast zijn er nog regelingen voor wanneer er na de emigratie nog inkomsten uit Nederland zijn of wanneer u nog bezittingen in Nederland heeft.

Belastingaangifte vanuit het buitenland gaat niet zoals u nu gewend bent. In plaats van online belastingaangifte te doen, zal u dat nu via aangifteformulier M moeten doen.

Risico’s bij emigreren met schuld

Wanneer u Nederland verlaat zal dit niet altijd problemen opgeven wanneer u een schuld open heeft staan. In de meeste gevallen niet zelfs, of u moet het heel bont gemaakt hebben. Later kan u echter wel in de problemen komen, ook wanneer u zich in een land bevindt waar Nederland geen verdrag mee heeft als het gaat om het innen van een schuld. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat wanneer u een nieuw paspoort nodig heeft, u deze niet toegewezen krijgt vanwege een openstaande schuld. Zonder paspoort komt u ook in uw nieuwe thuisland in de problemen.

Zorg er dus altijd voor dat bij een emigratie alles netjes geregeld is wanneer u Nederland verlaat.