Emigreren naar het buitenland met een uitkering

Het is mogelijk om te emigreren met een uitkering, maar dit kan wel enkele aanpassingen vereisen. Het is belangrijk om te overwegen of uw uitkering ook in het land waar u naartoe wilt emigreren geldig is en of u daar in aanmerking komt voor een soortgelijke uitkering.

In sommige gevallen kan het zijn dat u uw uitkering kunt laten doorbetalen door uw huidige land van verblijf, maar dit is afhankelijk van de specifieke regels en wetten van dat land. Het is daarom raadzaam om goed te informeren bij de relevante instanties in uw huidige land van verblijf en het land waar u naartoe wilt emigreren voordat u besluit te emigreren.

Het is ook belangrijk om te overwegen of u in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning in het land waar u naartoe wilt emigreren. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van uw werkervaring, opleidingsniveau en taalvaardigheid. Het is daarom aan te raden om u goed te laten informeren over de vereisten voor verblijf in het land waar u naartoe wilt emigreren.

Als u van plan bent om te emigreren met een uitkering, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende financiële middelen heeft om uw levensonderhoud te kunnen betalen tijdens de overgangsperiode naar het nieuwe land. Het is daarom aan te raden om een financiële buffer te hebben voordat u vertrekt.

 

Bijstand, WW, Wajong of toeslag op uitkering meenemen naar een ander land

Verhuist u naar een land binnen de EU, EER of Zwitserland? Dan gelden de volgende regels:

Verhuist u naar een land buiten de EU, EER of Zwitserland? Dan gelden de volgende regels:

  • Uitkeringen op basis van de Participatiewet en andere bijstandsregelingen kunt u niet meenemen.
  • Een WW-uitkering kunt u niet meenemen.
  • Een Wajong-uitkering kunt u niet meenemen. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.
  • Een uitkering op basis van de Toeslagenwet kunt u in principe niet meenemen naar een ander land. Kijk voor meer informatie over uitkeringen meenemen naar het buitenland op de website van UWV.
  • Het is in principe niet meer mogelijk om kinderbijslag en kindgebonden budget mee te nemen. Dit komt door de Wet herziening exportbeperking kinderbijslag . Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.