De 3 fases van het emigratieproces

Wanneer u gaat emigreren dat is het vaak zo dat uw emigratie in 3 fases gaat. Een emigratie is altijd een ingrijpende gebeurtenis en wanneer u eenmaal gesetteld bent heeft u waarschijnlijk een aantal obstakels moet nemen.

U houdt van uw nieuwe thuis land

Wanneer u net bent aangekomen in uw nieuwe thuisland is voor de meeste mensen alles nog fantastisch, alles is nieuw en spannend. U wilt het land graag ontdekken en de gewoontes die voor u raar zijn neemt u op de koop toe. Vaak is deze fase ook in combinatie met de begintijd op uw werk waar u net bent begonnen met uw nieuwe baan. Natuurlijk kunnen sommige collega’s er rare gewoontes op na houden maar uw nieuwe werk is helemaal fantastisch.

U haat je nieuwe thuis land

Langzaam maar zeker komt de fase dat u zich begint te irriteren aan sommige gewoontes in uw nieuwe thuisland. U wilt iets kleins regelen bij de gemeente, u staat twee uur in de rij en als u aan de beurt bent gaat het loket dicht met de mededeling, sorry wij gaan sluiten komt u morgen maar terug. Of het voedsel begint tegen te vallen, van die momenten dat u in de supermarkt bent en bij u zelf denkt, waarom hebben ze hier geen normaal voedsel of waarom zijn de versproducten zo verschrikkelijk duur. Denk er maar aan hoe immigranten in Nederland zich voelen als zij ’s ochtends in de randstad tijdens de spits 20 km over onze snelwegen moeten afleggen.

U leert leven met de gewoontes van uw nieuwe thuis land

Na een tijd zal het besef komen dat het gras bij de buren niet altijd groener is maar dat uw oude thuisland ook niet perfect was. Elk land heeft zo zijn positieve en negatieve eigenschappen waarmee u steeds beter leert omgaan. In deze fase zou je kunnen zeggen dat een emigratie geslaagd is, u heeft hoogtepunten en dieptepunten gekend maar u voelt zich nu enigszins thuis en u kunt omgaan met de lokale gewoontes.

Natuurlijk zult u altijd dingen blijven missen uit uw geboorteland maar gelukkig kunnen we dankzij internet overal ter wereld onze Nederlandse producten blijven bestellen dankzij webshops. En anders is er vast nog wel familie die bereidt is een paar kilo drop mee te nemen bij een bezoek.

3 fases emigratieproces