Tip 1: Beheers de stress

6 tips internationale verhuizingVerhuizen, ook binnen het eigen land, wordt gezien als een van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Dat komt volgens psychologen door een aantal aspecten. Enerzijds ontstaat de stress doordat je alles wat je moet regelen voor een verhuizing moet doen bovenop wat je dagelijks al deed.

Anderzijds gaat verhuizen vaak samen met nieuwe stappen, zoals een nieuwe baan, een nieuwe relatie, of de stap van je ouderlijk huis naar je eigen eerste stek.

Verhuizen naar een nieuw land brengt bovendien allerlei extra uitdagingen met zich mee, van het navigeren door bureaucratische processen tot het aanpassen aan een nieuwe cultuur. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je veelvoorkomende valkuilen vermijden en je verhuizing zo soepel mogelijk laten verlopen. Zo beheers jij de stress en beheerst de stress jou niet.

 

Tip 2: Wees goed voorbereid en pak in

Een soepele verhuizing begint bij een goede voorbereiding. Dat behelst natuurlijk het op tijd regelen van een mogelijk visum, weten waar je gaat wonen en misschien het van tevoren regelen van andere zaken, zoals je uitschrijven uit Nederland.

Naast de papierwinkel moet je ook fysieke voorbereidingen treffen voor je verhuizing. Dat begint al bij het vinden van goede, voordelige verhuisdozen om alles stevig in te pakken. Pak alvast spullen in die je weinig gebruikt en vraag een internationale verhuizer om deze spullen te vervoeren. Je kleding, spullen, en apparaten die je meteen nodig hebt op locatie, kun je zelf inpakken in grote rolkoffers of reistassen. 

Tip 3: Huur tijdelijk en gemeubileerd

Het kan slim zijn tijdelijk te huren in het land waar je gaat wonen, zodat je in die weken of maanden alles op locatie kunt regelen wat je in Nederland niet kunt doen. Zoek alvast een verhuurmakelaar of boek een appartement via verhuur voor vakantiewebsites, zoals Booking of Airbnb.

Dat is inderdaad eventjes prijzig, maar als je pas eenmaal gesetteld bent, kun je gaan zoeken naar een woning voor een langere periode met een minder hoge kostendruk per maand.

 

Tip 4: Verkoop en gooi weg wat je niet gebruikt

Heb je veel spullen? Dan kan het kostbaar zijn alles mee te verhuizen, vooral als je naar een land verhuist waar je tijdelijk gemeubileerd gaat huren. Het meeverhuizen van je complete inboedel is doorgaans financieel niet interessant. Het kan soms goedkoper zijn nieuwe meubels aan te schaffen in het land waar je gaat wonen, dan alles mee te verhuizen en te versjouwen.

Je spullen verkopen in Nederland kan daarom een goed idee zijn. Behalve meubels kunnen dat accessoires of zelfs kleding zijn. Houd er echter rekening mee dat je tegenwoordig bepaalde inkomsten uit eigen verkoop moet afdragen aan de Nederlandse belasting. Het is daarom verstandig ook over deze uitgaven te spreken met je belastingadviseur. Dat brengt ons meteen bij de volgende tip hieronder.

 

Tip 5: Bereid je financieel voor

Internationaal verhuizen is kostbaar. Zo min mogelijk meeverhuizen kan de kosten drukken, maar het vinden van een woning, het boeken van de reis met grote koffer, en het regelen van alle documenten kosten vaak veel geld.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat het doen van aangifte inkomstenbelasting vaak wat omslachtiger is in het jaar dat je verhuist, dan wanneer je het hele kalenderjaar in hetzelfde land blijft wonen. Het is dus verstandig de kosten van goede belastingadviseurs mee te wegen in je kostenplaatje als je gaat verhuizen.

Maak daarom van tevoren een budget en bepaal welke kosten je verwacht te gaan maken en hoe je dat denkt te gaan financieren. Op die manier kom je voor minder grote verrassingen te staan en ga je je verhuizing tegemoet met een betere moraal.

 

Tip 6: Zoek naar (online) groepen voor expats of medelanders

Als je gaat verhuizen naar een nieuw land is alles spannend. Als je het nieuwe land nog niet zo goed kent en niet weet hoe je vrienden zal maken, is het slim om alvast online te zoeken naar gemeenschappen, groepen en organisaties voor expats of lokale Nederlanders die er al wonen. Vaak vind je dit soort groepjes gewoon op Facebook of via organisaties zoals InterNations.

Als je er eenmaal woont, kun je fysiek een taalles gaan volgen in je nieuwe woonplaats om mensen te leren kennen. Op die manier maak je meer sociale contacten dan wanneer je de taal leert via een app.