Emigreren naar Noorwegen

Bent u van plan te emigreren naar Noorwegen? Dan maakt u een goede keuze, want Noorwegen is steeds populairder wanneer het gaat om Nederlanders die naar Noorwegen emigreren. En dat is niet voor niets, in Noorwegen kunt u volop ruimte, rust, natuur en vrijheid vinden. Vanuit Nederland zijn er ook verschillende emigratiebureaus en internationale verhuisbedrijven gespecialiseerd in emigraties naar Noorwegen. Hier kan u ook specifiek naar vragen wanneer u met zo’n bedrijf in gesprek raakt, dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.

Verblijfsvergunning voor Noorwegen

Wanneer u ter oriëntatie eerst tijdelijk (maximaal 3 maanden) in Noorwegen verblijft, dan heeft u geen visum nodig vanwege het Schengen akkoord. Maar wanneer u zich permanent gaat vestigen dan heeft u wel een verblijfsvergunning nodig. De aanvraag voor een Noorse verblijfsvergunning kunt u in Nederland doen bij de Noorse ambassade. Voor een Noorse verblijfsvergunning moet u zich registreren als een houder van een arbeidsplaats bij de Nationale Dienst voor Bevolking (folkeregisteret) waaronder u valt. De Nationale Dienst voor Bevolking zal u vooraf afhankelijk van de duur van uw verblijf in Noorwegen een voorlopig identiteitsnummer geven tot uw aanvraag voltooid is.

Wanneer u een verblijfsvergunning voor Noorwegen gaat aanvragen, neem dan in ieder geval de volgende papieren mee:

  • Twee pasfoto’s voor een ID of paspoort
  • Een kopie van uw ID of paspoort

Denk ook aan andere papier zoals:

  • Loonstroken, huwelijksbewijs/bewijs samenlevingscontract etc.
  • Wanneer u al een aanbieding heeft voor een baan, neem deze dan ook mee

Werken in Noorwegen

Het beste kunt u natuurlijk voor uw emigratie al werk gevonden hebben in Noorwegen. Wanneer dit nog niet het geval is dan is het aan te raden om eerst via Noorse uitzendbureaus en vacaturewebsites een baan te vinden. Het voordeel van werk zoeken via uitzendbureaus en vacaturewebsites is dat zij over het algemeen in het Engels kunnen communiceren. U hoeft nog niet gelijk de Noorse taal onder de knie te hebben, al zal dit natuurlijk wel een pré zijn.

Werken in Noorwegen heeft grote voordelen als het gaat om sociale zekerheden. Wanneer u in Noorwegen werkt bent u automatisch verzekerd door het Lidmaatschap van de volksverzekeringsregeling (folketrygden). Dit wordt door uw werkgever betaald via een verplichte sociale bijdrage van het loon. Houdt er ook rekening mee dat wanneer u werkt in Noorwegen u ook met andere fiscale regels te maken krijgt, hiervoor kan u meer informatie krijgen via het Noorse belastingsysteem of eventueel vooraf in Nederland bij de Nederlandse belastingdienst navragen.

Financieel aantrekkelijk

Het kan zijn dat u vanuit uw werk naar Noorwegen moet emigreren. Of dat u gewoon in Noorwegen wilt wonen en nog op zoek moet naar werk. Noorwegen besteedt veel aandacht aan projecten om buitenlanders naar Noorwegen te halen. Ze willen het liefst jonge mensen met een technische achtergrond. Geen zorgen als u niet aan dit profiel voldoet, iedereen is welkom in Noorwegen. De huizen en de grond zijn daar een stuk goedkoper dan in Nederland. Het leven is echter wel wat duurder, maar dit wordt gecompenseerd door het salaris. Je krijgt namelijk een hoger salaris t.o.v. Nederland. Het is een welvarend land en dat komt mede door de olievelden.

Bevolking

De Noren zijn erg gehecht aan de natuur en proberen het zo min mogelijk aan te tasten. Rust en reinheid is wat het land uitstraalt. De Noren zijn over het algemeen erg gastvrij. In het begin kunnen ze een beetje afstandelijk zijn, maar zodra ze u kennen zijn het uw beste vrienden. Verder kent Noorwegen verschillende stammen. Het Sami-volk bijvoorbeeld. Dit is een apart volk en bevindt zich voornamelijk in de plaats Karasjok. Ze zijn te herkennen aan hun kleurrijke kleding en ze hoeden gigantisch grote kuddes rendieren. Dan bestaat er natuurlijk ook nog het verhaal over de trollen. Plaatsen als Trollhatten en Trollveggen danken hun namen aan deze mythische wezentjes. Het schijnt dat ze in grotten leven en in steen veranderen zodra ze in aanraking komen met de zon. Wellicht dat u de trollen kunt spotten.

Verhuizen naar Noorwegen

Veel internationale verhuisbedrijven hebben al ervaring met verhuizingen naar Noorwegen. Dit is een groot voordeel omdat zij bekend zijn met de regels die gelden in Noorwegen en goed kunnen inschatten hoeveel tijd zo’n verhuizing in beslag neemt. Ook werken internationale verhuisbedrijven vaak samen met partners in Noorwegen, iets wat weer aanzienlijk kan schelen in de kosten van de totale verhuizing.

Daardoor loont het om zelf op zoek te gaan en aanvragen te doen bij internationale verhuisbedrijven waar u een goed gevoel bij heeft, of welke aangeraden worden op verschillende fora. U kunt ook gebruik maken van vergelijkingsservice op deze website, hierbij wordt de aanvraag voor een verhuizing naar maximaal 6 bedrijven gestuurd welke gratis en vrijblijvend een offerte aan u zullen voorleggen.

Gratis en vrijblijvend internationale verhuisoffertes aanvragen

Bespaar tot 40% op uw internationale verhuiskosten!

Belangrijke links voor een emigratie naar Noorwegen

Wanneer u een emigratie naar Noorwegen aan het voorbereiden bent kunnen de onderstaande links u al goed op weg helpen bij het aanvragen van de juiste papieren. De links met betrekking tot een emigratie naar Noorwegen openen in een nieuw tabblad.