Emigreren betekenis

Wat betekent emigreren?

In het kort is de betekenis van emigreren het gehele proces wanneer iemand zijn thuisland verlaat om zich in een ander land te vestigen. Dit kan verschillende redenen hebben en door de eeuwen heen is emigratie eigenlijk al vanaf het begin van de mensheid een normaal proces. De mens is zich gaan verspreiden over de hele wereld op zoek naar eten, huisvesting, een beter klimaat et cetera.

Ook vandaag de dag hebben we veel te maken met immigratie en emigratie. Mensen vanuit andere landen willen naar Nederland komen vanwege betere omstandigheden of omdat de partner hier leeft. En vanuit Nederland geldt hetzelfde voor mensen die willen emigreren. De één gaat op zoek naar meer kansen in bijvoorbeeld Amerika. De ander kiest juist voor een land als Zweden vanwege de ruimte en de rust. Hierbij heeft iedereen zo zijn/haar eigen redenen om te emigreren, maar vaak is men wel op zoek naar verbeterde leefomstandigheden.

Wanneer u emigreert moet u zich wel uitschrijven uit het bevolkingsregister van Nederland, ook moet u zich uitschrijven bij de gemeente waar u woont. Het is wel zo dat u altijd de Nederlandse nationaliteit zult behouden, waar u ook woont.

 

Wat zijn redenen om te emigreren?

Er zijn verschillende redenen om te emigreren, als we kijken naar de hedendaagse maatschappij dan zien we dan emigratie vanuit Nederland vaak te maken heeft met een carrière of vanwege een relatie. Ook zijn er tegenwoordig meer tijdelijke emigraties, dan praten we over expats die voor een bepaalde tijd naar het buitenland worden uitgezonden voor hun werk. Wanneer zij weer terugkeren naar hun vaderland, dan praten we over remigratie.

 

Waar emigreren Nederlanders naar toe?

Nederlanders waren er al vroeg bij als het gaat om emigreren. Denk aan de Gouden eeuw waarbij er koloniën en handelsposten gesticht werden wereldwijd. In de 20e eeuw zijn Nederlanders vooral vanwege economische redenen gaan emigreren, denk aan de emigratiegolf na de 2e wereldoorlog toen veel Nederlanders richting Canada, Amerika en Australië emigreerden.

 

Kan iedereen zomaar emigreren?

U kunt niet zomaar emigreren naar een bepaald land. Denk bijvoorbeeld aan Engeland en de Brexit, het wordt nu moeilijker om u te vestigen in het Verenigd Koninkrijk. Ook voor populaire landen als Amerika en Australië gelden strenge wetten. Wanneer u een baan krijgt aangeboden is het vaak wel makkelijk om door het immigratieproces te komen. Zeker als de functie van toegevoegde waarde is voor een bepaald land.

 

Let wel goed op en bereid je goed voor

Emigreren is niet iets wat u zomaar doet. Naast het feit dat u zich zult moeten aanpassen aan de gewoontes in uw nieuwe thuisland komt er veel meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverzekering, belasting, nieuwe taal et cetera. Hoe gaat u daar mee om? Wat is de regelgeving? Zorg ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan en bereidt u altijd goed voor. Het gras is niet altijd groener bij de buren.

Wanneer u voor werk wordt uitgezonden kan het natuurlijk wel zo zijn dat de werkgever dit proces op zich neemt, alsnog zult u dan wel moeten wennen aan de cultuur en gewoontes van een nieuwe locatie.

Kijk bijvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid voor informatie over het emigratieproces.