Het is weer vakantietijd en met het Nederlandse zomerweer van de afgelopen week kan het aantrekkelijk klinken om te emigreren naar die ene bestemming waar je het altijd zo naar je zin hebt. Of die ene bestemming die na één vakantie gelijk een speciale plek in je hart heeft. Ondanks dat ik er vanuit ga dat iedereen een goede en weloverwogen beslissing neemt wanneer een emigratie daadwerkelijk plaatsvind zien wij genoeg voorbeelden van hoe het ook vreselijk kan tegenvallen.

Uiteraard kan iedereen zich sommige afleveringen van bijvoorbeeld ‘Ik vertrek’ nog wel herinneren waar het allemaal niet zo mooi blijkt te zijn als men gedacht had. Daarom een lijst met 7 redenen om te emigreren die kunnen ontstaan tijdens een vakantie:

1. Ik ga hier mijn eigen Bed & Breakfast beginnen
Wanneer je op vakantie in een Bed & Breakfast overnacht is dit natuurlijk erg rustgevend en geniet je optimaal van de omgeving. Bedenk wel dat als je zelf een Bed & Breakfast wilt runnen je heel het vakantieseizoen in de weer bent, als alles goed gaat natuurlijk. De tijd dat je zelf vakantie kunt nemen en van de omgeving kunt genieten kan de omgeving compleet uitgestorven zijn en de omgeving niet zo zijn zoals jij dat elke zomer voor je zag.

2. Je bent klaar met de politiek in Nederland
Daar zit je dan lekker op een terrasje in Spanje, je hebt het helemaal gehad met de politiek Nederland en als je dan toch ergens moet klagen, dan maar onder de Spaanse zon. Het politieke klimaat is vrijwel nooit een goede reden om te emigreren uit Nederland. Vaak is het zo dat het in andere landen lang niet zo goed is als in Nederland. Problemen die je in Nederland kent zullen zich in een ander land ook voordoen en misschien nog wel erger dan in Nederland.



3. Je gaat in een camping beginnen in Portugal
Wat een heerlijke vakantiebestemming hier in Portugal, jammer dat er hier geen camping te vinden is. Weet je wat, misschien moeten wij die camping beginnen, met al die toeristen en gebrek aan concurrentie moet dat wel storm lopen. Helaas heb je er niet bij nagedacht waarom er vrijwel geen campings zijn, misschien iets met de ondergrond? Als de ondergrond alleen uit zachte klei of steen bestaat is het lastig je tentje opzetten.

4. Een fietswinkel beginnen in Zweden
Wat een heerlijke natuur hier in Zweden, hier zou je echt fantastisch kunnen fietsen. Zouden ze hier een fietsenwinkel hebben? Nee? Nou dat komt ook als geroepen laten wij die fietsenwinkel beginnen dan! Klinkt als een goed idee maar in de werkelijkheid kan dit flink tegenvallen. In de zomer kan je misschien nog een aantal toeristen in de fietsenwinkel krijgen maar Zweden is niet erg dicht bevolkt. En met de lange koude winters ligt een fiets niet voor de hand als vervoersmiddel voor de lokale bevolking. Grote kans dat je het hier dan ook niet mee gaat redden.

gezelligheid kent geen tijd

Gezelligheid kent geen tijd… of toch wel. Zo buiten het hoogseizoen ziet het er toch wat anders uit!

5. Wat een heerlijke vakantie, ik zou hier wel eeuwig kunnen blijven
Tijdens je vakantie zou je soms willen dat dit verblijf eeuwig zou duren. Bij een emigratie ligt er echter een gevaar op loer waar je vooraf vrijwel geen rekening mee kunt houden; namelijk heimwee. De eerste maanden in het hoogseizoen kom je gemakkelijk door maar als daarna de winter komt kan het opeens erg eenzaam zijn in een uitgestorven toeristisch gebied met je familie en vrienden op verre afstand.



6. De lokale bevolking is hier zo aardig
Tijdens je vakantie word je ontvangen als een ware gast en de lokale bevolking doet alles voor je. Kom je hier om te werken en ga je zelf de toeristische sector of horeca in dan kan je gezien worden als hun concurrent. Zijn zij dan ook nog zo aardig en zitten zij wel op nieuwe vrienden te wachten? Of wonen zij wel buiten het hoogseizoen in de toeristische gebieden of gaan zij terug naar hun eigen familie? Wanneer je echt ergens permanent gaat wonen is het vaak lastiger dan het lijkt om vrienden te maken, zeker als je de lokale taal nog niet machtig bent.

7. Je zal je moeten aanpassen aan lokale gebruiken en cultuur
Tijdens je vakantie kan je je nog lekker Nederlands gedragen en genoeg eten en drinken van huis meenemen. Ga je ergens permanent wonen dan wordt er ook van je verwacht dat je je aanpast aan de lokale cultuur. Waar wij in Nederland alles vaak stipt op afspraak doen gaat dat in veel andere landen heel anders. Zo kan het voor een afspraak bij de gemeente gerust 2 uur duren eer dat je aan de beurt bent. Of misschien komt dat ‘rare’ eten ja na een aantal maanden wel de keel uit.

De bovenstaande 7 redenen zijn enigszins op een sarcastische wijze met lollige ondertoon geschreven maar het geeft wel aan dat je serieus afwegingen moet maken wanneer je gaat emigreren. Uiteraard zijn er ook voldoende goede redenen om te emigreren zoals een fantastische uitdaging qua werk of een relatie. Zorg in ieder geval wel altijd dat je een weloverwogen beslissing neemt.