Laatste tijd is het erg rustig geweest als het gaat om nieuwsberichten die te maken hebben met emigreren. Behoorlijk wat ander nieuws heeft de kranten gedomineerd waar we het maar niet over zullen hebben. Vandaag zag ik dan wel weer een interessant en opvallend artikel in de Volkskrant. Bijna 17 procent van de jongeren in Nederland overweegt te emigreren binnen Europa vanwege te financiële situatie in Nederland. Dit is zeker opvallend als je gaat vergelijken hoe Nederland er voor staat in vergelijking met andere landen. Volgens mij doen wij het hier zo slecht nog niet.

Bericht uit de Volkskrant:

Volgens het onderzoek vindt bijna een op de vijf jongeren (17 procent) de financiële situatie in Nederland zo slecht dat ze overwegen elders in Europa te gaan wonen. Ook een op de vijf mensen geeft aan grote moeite te hebben om zich financieel te redden en de rekeningen op tijd te betalen. Aan het onderzoek namen 21.000 Europeanen deel, onder wie ruim 1000 in Nederland.

Oorzaken om na te denken over emigratie

Baanverlies geven mensen aan als belangrijkste oorzaak van hun geldproblemen (79 procent), gevolgd door gestegen kosten in de gezondheidszorg (63 procent). Maar ook een scheiding (61 procent) zorgt voor minder geld in de portemonnee. Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben het moeilijk.
Als het financieel slechter gaat, wordt er als eerste bezuinigd op kledinguitgaven (75 procent), op uitgaan en uit eten gaan (74 procent) en op uitgaven op voedsel (40 procent). Als er geleend wordt, is dit bij familie (8 procent) of vrienden (4 procent). Slechts 3 procent klopt aan bij de bank.

Tom Garssen van Intrum Justitia Nederland noemt het ,,alarmerend” dat 41 procent van de Nederlanders aangaf in de afgelopen twee tot drie jaar niet in staat te zijn geweest de rekeningen op tijd te betalen. Daar staat tegenover dat zo’n 60 procent de financiën wel onder controle heeft.

Link naar het originele onderzoek

Omdat de uitkomst nogal summier staat beschreven in de Volkskrant heb ik ook de link gezocht naar het volledige onderzoek welke hier te vinden is:

http://www.intrum.com/nl/Pers-en-publicaties/European-Consumer-Payment-Report-2014/