De laatste 10 jaar is het aantal mensen dat emigreert flink toegenomen, dit is bekend uit de cijfers die het CBS altijd openbaar maakt. Naast de cijfers van het CBS zijn er nog andere manieren om trends in de gaten te houden. Zo ook Google trends, via deze tool kan je bekijken hoe vaak er bijvoorbeeld gezocht wordt op het woord emigreren, nu krijg je hierbij geen harde cijfers te zien maar je krijgt wel de trend te zien vanaf 2004.

Als we kijken naar het aantal keren dat er via Google gezocht wordt op emigreren zien we juist een duidelijk afname sinds 2004.

Google trends emigreren

Afname in het aantal zoekopdrachten naar “emigreren” en “emigreren naar”

Naast het gegeven dat het aantal zoekopdrachten naar emigreren aan het verminderen is, is er wel een duidelijke trend te zien dat de maand januari de maand is dat er het meeste gezorgd wordt naar emigreren. Of dit te maken heeft met de familiediners rond kerst laat ik maar even buiten beschouwing 😉

Rotterdammers en Amsterdammers zoeken het meeste op emigreren

Het leuke bij Google trends is ook dat er gekeken kan worden vanuit welke plaatsen er gezocht wordt op emigreren. Als we daarvan een top 5 maken komt deze er zo uit te zien:

  • Rotterdam
  • Amsterdam
  • Lelystad
  • Almere
  • Middelburg

Natuurlijk is niet elke zoekopdracht met emigreren daarin ook daadwerkelijk van iemand die echt wilt gaan emigreren maar dat relatief nieuwe steden als Almere en Lelystad hoog scoren is toch opvallend te noemen.

Regionale interessen emigreren

De steden waar vandaan het meeste gezocht wordt op emigreren.Australië volgens Google de populairste emigratie bestemming

Naast de de trends en steden waar vandaan de zoekopdrachten gedaan worden geeft Google ook gerelateerde zoekopdrachten. Zo valt te zien dat Australië veruit de populairste emigratie bestemming is volgens Google. De top 5 van de emigratie bestemming uit Google zo er als volgt uitzien:

  • Australië
  • Canada
  • Amerika
  • Spanje
  • België

Uiteraard zijn dit allemaal geen harde cijfers en zal de werkelijkheid er misschien heel anders uit zien maar het blijft toch interessant om te zien waar mensen nou daadwerkelijk naar zoeken als zij bezig zijn met of informatie zoeken over een emigratie.

Voor wie zelf trends wilt ontdekken: Google trends