In deze post wil ik de vragen die ik de afgelopen jaren heb gekregen over emigratie samenvatten. Ik ben niet van plan om alles in een keer te beantwoorden, maar dat hoop ik wel door middel van toekomstige posts te doen. Bovendien sta ik open voor suggesties.

Mogelijkheden voor ieder in het buitenland

Vele families verhuizen naar het buitenland naar aanleiding van een mogelijkheid die een familielid in het buitenland wilt benutten. Deze mogelijkheden komen veelal voor in de vorm van een baan, een studie, onderzoek of een diplomatieke missie. Wanneer een familielid zo’n mogelijkheid aangeboden krijgt, moet er vaak ook gekeken worden of het verhuizen naar het buitenland ook gunstig is voor andere familieleden. Zij zullen daar ook moeten werken of naar school moeten. Het is dus aan te raden om dit zorgvuldig te plannen en te bespreken met de familie om frustraties tegen te gaan. Wat ook van belang is de tijd die men in het buitenland wilt gaan doorbrengen te bespreken, gaat het om 1jaar, meerdere jaren of is de verhuizing permanent.

Alledaagse leven en educatie van de familieleden

Het alledaagse leven oppakken in het buitenland is een van de grootste uitdagen voor ouders en vooral kinderen. Kinderen zullen hun vertrouwde omgeving, school en vrienden moeten achterlaten en vertrekken naar het onbekende. Bovendien kan je als ouder ook zorgen maken om de kwaliteit van onderwijs in het land van bestemming. In de meeste gevallen zullen ouders hun kinderen al enige tijd van tevoren hebben geprobeerd voor te bereiden, maar desondanks is het zeer moeilijk voor kinderen om de gevolgen te overzien. Als ouder zul je van tevoren ook moeten oriënteren naar de beste omgeving voor je kinderen. Denk aan internationale scholen, belangrijke faciliteiten en andere characteristieken voor een kindvriendelijke buurt.

Gezondheid

Zorgverzekering is op zich niet een heel bijzonder punt, maar wanneer je een familielid hebt die een bepaalde aandoening heeft is dit een heel ander verhaal. Je zult dan rekening moeten houden of je zorgverkering in het buitenland daadwerkelijke alle toekomstige ziektekosten dekt. Bovendien zal je ook moeten onderzoeken of het verhuizen naar een ander klimaat de aandoening op een negatieve manier beïnvloedt (andersom kan natuurlijk ook). Wanneer je speciale producten nodig hebt, zoals glutenvrije producten zal je ook moeten uitzoeken waar deze verkrijgbaar zijn in het buitenland.

Renovatie van het nieuwe huis

Als je al dacht dat het renoveren van je huis hier in Nederland chaotisch kan verlopen, dan zal je het al helemaal moeilijk krijgen in het buitenland. Je hebt namelijk geen idee van de locale diensten en aannemers. Het is dus aan te raden van tevoren de conditie van jouw huis in het buitenland te checken. Zorg ervoor dat het in optimale staat is, want dat scheelt een hoop hoofdpijn.

Overige zaken

Inkomen, spaartegoeden, pensioenen, uitkeringen en andere financiële aspecten zijn ook een bron van zorgen. Het is alleen moeilijk hierop in te gaan, omdat er zoveel verschillen zijn afhankelijk van het land waarnaar je verhuist. Ik raad je aan om overige informatie op te zoeken op websites van de immigratiedienst in het land van bestemming.

Ik hoop dat ik bepaalde aspecten die komen kijken bij het verhuizen met de familie voldoende heb toegelicht en als je nog suggesties hebt laat dan een comment achter.