Stiekem bij beetje mogen we er weer aan gaan denken. Landen komen langzaam van het slot en steeds meer mensen mogen steeds meer. Super fijn natuurlijk! Dit betekent natuurlijk ook dat de Italiaanse huizenmarkt langzaam weer aan het opkrabbelen is. Dan hebben we het natuurlijk niet over de binnensteden, maar wel over de leuke leegstaande panden die te vinden zijn in de praktische idyllische dorpjes van Italië. In dit artikel hebben we 3 tips om rekening mee te houden voor uw emigratie naar Italië! Hier komen ze:

 

1) Plan aan de hand van een checklist

Het hele internet staat vol met prachtige checklists die gebouwd zijn op de ervaringen van ander. Anderen zijn al voor u gestruikeld en anderen hebben de vele problemen al gehad die u wilt voorkomen! Gebruik daarom een van de vele online checklists om uwzelf goed voor te bereiden en rekening te houden met het onzekere.

 

2) U moet echt de taal leren

In Italië spreken ze Italiaans, dit zal geen verrassing voor u zijn, maar wat misschien wel een verrassing is is het gebrek aan Engelstaligen. Vooral de oudere bevolking spreekt weinig Italiaans, veel op de Italiaanse televisie wordt ook gedubd (overheen gesproken in het Italiaans). De volwassenen spreken vaak wel Italiaans maar zijn hier ietsjes onzeker in vanwege het gebrek aan oefening. Uit persoonlijke ervaringen hoort men daarom ook dat de taalgrens best wel een barrière kan zijn! Het advies is wel om een vertaler Nederlands Italiaans (lees hier meer https://pierangelosassi.com/) in te schakelen om te zorgen dat al het papierwerk keurig vertaald wordt.

Italiaans leren is daarom ook echt een must. Voor de complexe documenten kan u altijd hulp inroepen, maar vooral als je lokaal wat moet regelen is het echt van vitaal belang dat je de taal spreekt. Niet alleen het is het handig, in Italië is er ook een sterke gunfactor. Hoe meer u alleen al uw best doet om de taal te spreken, hoe vriendelijker en behulpzamer men al wordt. Dus al heeft u alleen tijd voor de basis, het kan nooit kwaad om even de boeken in te duiken of om een online taalcursus te volgen. 

3) Houdt rekening met lokale wetgeving en obstakels

In Italië is het heel erg veel ‘ons kent ons’. U heeft wellicht wel eens de mooie verhalen gehoord van de Italiaanse huizen van 0 euro. Uiteindelijk kosten deze huizen u vaak gewoon tussen de 1 en de 2 ton. Dit is vanwege veel extra lokale wetgeving, het verplicht gebruik van lokale ondernemers en veel werk wat verzet moet worden. Ook is alle registratie vaak niet zo goed op orde als in Nederland, u kunt dus rekenen op onverwachte verrassingen bij het kopen van een huis of grond in Italië.

Italië is een erg groot land, het kan daarom zijn dat lokaal de wetgeving enorm verschilt van de ene tot de andere stad. Ook hier zou zo’n beëdigde vertaler bij kunnen helpen. Deze spreekt namelijk niet alleen de taal maar heeft ook veel kennis van recht en wetgeving. Zo kunt u met een gerust hart het avontuur aan!

tips voor emigratie italië

 

Gebruik vooral uw gezonde verstand!

Een emigratie an sich is al spannend genoeg. Wanneer je zo’n spannend avontuur aangaat is het ook goed om niet blind op anderen te vertrouw. Doe goed uw huiswerk, reken op langere wachttijden en vraag alles desnoods 2 a 3 keer na. Liever een keer te vaak dan een keer te weinig!

Hopelijk heeft u veel gehad aan dit artikel en bent u er helemaal klaar voor om te gaan emigreren naar Italië, vergeet vooral die o zo belangrijke checklists niet en om in ieder geval uw Italiaans te gaan bijspijkeren. Buona fortuna a te (Veel succes!).