Emigreren waar naar toe? Dat is de vraag die u zich afvraagt wanneer u wel plannen heeft om Nederland te verlaten maar nog niet precies weet naar welk land u naar toe zou willen emigreren. Natuurlijk is emigreren niet een spontaan idee wat u gelijk uitvoert, hier komt veel meer bij kijken. Maar het is wel belangrijk om te weten hoe een land waar u eventueel naar toe zou willen emigreren er voor staat.

Waar naar toe emigreren?

Bent u nog aan het twijfelen tussen aan aantal landen? Dan kan het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties u misschien helpen. Deze lijst wordt opgemaakt uit een verschillend aantal factoren, waaronder het Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking, sociale steun, gezonde levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid en afwezigheid van corruptie.

De top 10 van deze landen bestaat in 2020 uit:

 1. Finland – 7.809 punten
 2. Denemarken – 7.646 punten
 3. Zwitserland – 7.560 punten
 4. IJsland – 7.504 punten
 5. Noorwegen – 7.488 punten
 6. Nederland – 7.449 punten
 7. Zweden – 7.353 punten
 8. Nieuw-Zeeland – 7.300 punten
 9. Oostenrijk – 7.294 punten
 10. Luxemburg – 7.238 punten

Als u op basis van deze lijst moet kiezen waar naar toe u zou emigreren dan zou dat waarschijnlijk binnen Europa zijn. Het enige land buiten Europa in deze lijst is Nieuw Zeeland. Het valt op dat populaire emigratiebestemmingen zoals Canada en Australië niet in de top 10 staan. Canada staat op een 11e plek met 7.232 punten en Australië volgt met een 12e plek met 7.223 punten.

Maar Nederland staat er ook nog steeds goed op, dat heeft natuurlijk te maken met de economische situatie in Nederland, want ondanks de krimp door de corona staan wij er nog goed voor in vergelijking met andere landen. Het voordeel van de vele Scandinavische in de lijst is natuurlijk de ruimte ten opzichte van Nederland, de Scandinavische landen zijn veel dunner bevolkt en het is makkelijk om daar de natuur in te gaan zonder andere mensen tegen te komen.

world happiness report

Waar emigreren Nederlanders naar toe?

De landen waar de meeste Nederlanders heen emigreren zijn toch nog wel nog steeds de wat traditionelere emigratielanden. Populaire emigratielanden voor Nederlanders zijn:

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Verenigde Staten
 • Verenigd Koninkrijk

Dit heeft natuurlijk te maken met de afstand, het leven in redelijk gelijke culturen en het aanbod aan werkgelegenheid.