Zoals auteur Eric Jan van Dorp in de inleiding schrijft; “Had je een paar jaar geleden kunnen bedenken dat je ooit een boek zou kopen met de titel Succesvol emigreren? Misschien niet, maar toch zit je nu met dat boek voor je neus. Blijkbaar kriebelt er iets in je en ben je actief begonnen met het opzoeken van informatie over verhuizen naar een ander land.”.

Dit is precies samengevat voor wie dit boek zou moeten zijn. Heeft u plannen om te emigreren dan is dit boek zeker een aanrader omdat alle facetten van het emigratieproces in dit boek aan bod komen. Het boek begint met een korte geschiedenis van de emigratiegeschiedenis van Nederlanders, waarom gingen zij weg en waar gingen zij heen? Daarna komt het emigratieproces aan bod waarin de plannen gemaakt kunnen worden en u kan lezen waar u allemaal rekening mee moet houden in de voorbereiding. Het laatste deel gaat uiteraard over het afscheid nemen en het aarden in het nieuwe thuisland. Samengevat wordt dat beschreven in de volgende hoofdstukken:

 • Je bent niet de eerste
 • Verschillende vormen van emigreren
 • Waarheen, waarvoor
 • Emigreren met kinderen
 • De achterblijvers
 • De fases van het emigratieproces
 • Dromen en oriënteren
 • Een basisplan maken, afwegen en besluiten
 • Voorbereiden en regelen
 • Afscheid nemen en vertrekken
 • Aankomen en aarden
 • Populaire emigratielanden

Wat vooral prettig is aan dit boek is dat er veel gebruik gemaakt wordt van de voorbeelden en ervaringen van Nederlandse emigranten die u voorgingen en al in het buitenland wonen. Zij hebben de ervaring, weten waar u tegenaan gaat lopen en wat de valkuilen zijn. Daarnaast is het boek erg praktisch geschreven wat het goed behapbaar maakt.

Succesvol emigreren: Handboek voor de moderne emigrant