Stel u verlaat Nederland, laat alles achter om een bed & breakfast in Italië te beginnen. Dan kunt u niet verwachten dat alles meteen op rolletjes loopt en dat u op z’n Nederlands uitlegt aan Italianen hoe u bepaalde dingen wilt hebben. Nee u zal behoorlijk wat geduld moeten hebben en over een gezonde dosis relativeringsvermogen moeten beschikken. Als daar ook nog wat humor bij komt kijken en u legt alles vast wat er vanaf het moment van de emigratie naar Italië gebeurd dan zou u kunnen zeggen dat u genoeg materiaal voor een goed boek heeft. En laat dat nou net zijn wat Stef Smulders in zijn boek Italiaanse toestanden beschrijft.

Daarbij is het voor Stef Smulders niet bij één boek gebleven maar zijn er intussen alweer drie boeken uitgebracht waarbij de lezers op humoristische wijze lezen over wat er bij een emigratie naar Italië komt kijken en hoe het Italiaanse leven zelf is. Naast Italiaanse toestanden zijn Meer Italiaanse toestanden en Nog meer Italiaanse toestanden uitgebracht waarbij het laatste boek meer in gaat op de Italiaanse taal die je niet op een cursus Italiaans leert. Een must have voor frequente Italiëgangers en/of mensen met emigratieplannen.

Italiaanse toestanden – Leven en overleven in Italië

Italiaanse toestanden

Italiaanse toestanden

Meer Italiaanse toestanden

Meer Italiaanse toestanden

Meer Italiaans toestanden

Nog meer Italiaanse toestanden

Nog meer Italiaanse toestanden

Nog meer Italiaanse toestanden