Op deze website proberen we zo goed mogelijk informatie te geven over alles wat met emigreren te maken heeft. Daar valt een huis kopen in Andalusië natuurlijk ook onder. Maar soms kom je een website tegen waar zulke goede informatie staat dat wij niks anders kunnen doen dan doorverwijzen naar deze website.

Een voorbeeld hiervan is Leven in Andalusië. De maakster van deze website is zelf naar Spanje geëmigreerd, heeft al twee maal een huis gekocht en is daarnaast werkzaam bij een Spaans advocaten kantoor. De informatie die op de website gegeven wordt is op basis van persoonlijke en professionele ervaring omdat zij bij haar baan ook Nederlanders en Belgen heeft begeleid bij het kopen van een huis in Andalusië.

De informatie die op Leven in Andalusië gegeven wordt is dan ook zeer uitgebreid waarbij het onderdeel over een huis kopen in Andalusië in 17 hoofdstukken is opgedeeld. Wist je trouwens al dat er in Spanje soms een belastingtruc wordt uitgehaald wanneer je een huis gemeubileerd koopt? Nee? Ik ook niet tot dat ik het las bij Leven in Andalusië.

Juridisch gezien koopt u in Spanje alleen vier muren en een dak. Zelfs een keuken of elektrische installaties (airco, verwarming, boilers, etc.) zijn niet standaard inbegrepen in uw aankoop. Toch wordt er in het algemeen gemeubileerd verkocht en sommige verkopers stellen voor om een apart bedrag toe te kennen aan de meubels. Over dit bedrag betaalt de koper dan maar 4% in plaats van 8% ITP overdrachtsbelasting tijdens de registratie en after-sales werkzaamheden.

 

Klinkt goed toch? Hou er echter rekening mee dat de waarde van de meubels geen deel uitmaakt van de onroerend goed prijs in de eigendomsakte / koopakte (de escritura waarde). Dit betekent dat als u in de toekomst met winst verkoopt, u over het bedrag van de meubels alsnog zo´n 19% waardevermeerderingsbelasting moet betalen over dit bedrag.  Dit wordt dan namelijk als winst gezien (na aftrek van bepaalde aftrekposten).Het is dus vooral een voordeel voor de verkoper omdat hij op dit moment deze belasting bespaart. Als de verkoper erop staat, dan is een redelijk bedrag van enkele duizenden euro´s voor meubels echter moeilijk te weigeren. Bij een onrealistisch hoog bedrag loop u ook nog eens risico dat de Belastingdienst niet akkoord gaat en u een na-aanslag krijgt van de extra 4%.

Dit soort dingen die u vooraf misschien niet weet maken het wel een must om een juiste partij in te schakelen wanneer u in het buitenland een huis gaat kopen. Als het dan ook nog eens iemand is met een Nederlandse achtergrond maakt het dat nog een stukje makkelijker.

Voor meer informatie over een huis kopen in Andalusië verwijs ik u dan ook graag door naar de website Leven in Andalusië waar de uitgebreide informatie te vinden is: https://www.leveninandalusie.nl/category/juridische-tips-huis-kopen/

leven in andalui

De uitgebreide website Leven in Andalusië