Naar het buitenland emigreren is een leuke maar ook spannende ervaring. Veel mensen bouwen een financiële buffer op om de eerste maanden mee door te komen. Maar uiteindelijk zal u toch echt een baan moeten vinden. Eén van de belangrijkste zaken bij emigreren is dan ook dat u zorgt voor een stabiel inkomen.

Zorg voor de juiste vergunning

Als u wilt emigreren, moet u een verblijfsvergunning aanvragen in een land buiten Europa. De kans is groot dat u eerst een verblijfsvergunning moet hebben voordat u een werkvergunning kan krijgen. Maar u heeft werk nodig om een verblijfsvergunning te kunnen krijgen. Lees u goed in en neem ruim de tijd om dit soort dingen te regelen.

Let op je diploma’s

Stap 1 bij het zoeken van een baan, is kijken in hoeverre uw Nederlandse diploma’s en certificaten in het buitenland worden erkend. In sommige landen zult u met uw diploma’s gelijk aan de slag kunnen, maar er zijn landen waar u moet bewijzen dat u aan hun eisen van het diploma voldoet of waar u zelfs een opleiding of cursus helemaal opnieuw moet volgen. Als verpleegkundige kan u niet zomaar gelijk aan de slag in bijvoorbeeld de VS. Informatie hierover kunt u aanvragen bij het consulaat of de ambassade en zo nodig kunt u uw diploma’s laten erkennen.

Internationaal sollicitatiegesprek

Een bedrijf uitzoeken

Daarna moet u een keuze maken bij wat voor bedrijf u wilt gaan werken. Als u het uzelf makkelijk wilt maken, kunt u een Nederlands bedrijf zoeken dat gevestigd is in het land waar u heen wilt. U bent namelijk al bekend met de Nederlandse werksfeer en mentaliteit.
Een buitenlands bedrijf kan natuurlijk ook prima, maar besef u wel dat de werkdruk en verwachtingen in het buitenland heel anders kunnen zijn.

Zoek vacatures online en offline

Een valkuil wil nog weleens zijn dat mensen alleen online op zoek gaan naar vacatures. Zo zijn er in in Nederland genoeg websites waar u vacatures kunt vinden, maar niet elk land werkt op deze manier. Zo zal u in het buitenland veel vacatures tegenkomen in de krant. In bibliotheken liggen vaak internationale kranten en vakbladen met personeelsadvertenties erin.
Al met al is het zeker mogelijk om een baan in het buitenland te vinden, maar begin al vroeg van tevoren met het uitzoeken van de vergunningen, de erkenning van je diploma’s en met het zoeken naar vacatures.Een aantal websites die u daarbij kunnen helpen zijn:

Grenzelooswerk.nl
Werkeninhetbuitenland.nl
YoungCapital

Of zoek naar internationale organisaties met vestigingen in het buitenland. Daar staan ook vaak vacatures voor een baan in het buitenland.