Naar het buitenland emigreren is een leuke maar ook spannende ervaring. Veel mensen bouwen een financiële buffer op om de eerste maanden mee door te komen. Maar uiteindelijk zal je toch echt een baan moeten vinden. Eén van de belangrijkste zaken bij emigreren is dan ook dat je zorgt voor een stabiel inkomen.

Zorg voor de juiste vergunning

Als je wilt emigreren, moet je een verblijfsvergunning aanvragen in een land buiten Europa. De kans is groot dat je eerst een verblijfsvergunning moet hebben voordat je een werkvergunning kan krijgen. Maar je hebt werk nodig om een verblijfvergunning te kunnen krijgen. Lees je goed in en neem ruim de tijd om dit soort dingen te regelen.

Let op je diploma’s

Stap 1 bij het zoeken van een baan, is kijken in hoeverre jouw Nederlandse diploma’s en certificaten in het buitenland worden erkend. In sommige landen zal je met je diploma’s gelijk aan de slag kunnen, maar er zijn landen waar je moet bewijzen dat je aan hun eisen van het diploma voldoet of waar je zelfs een opleiding of cursus helemaal opnieuw moet volgen. Als verpleegkundige kan je niet zomaar gelijk aan de slag in bijvoorbeeld de VS. Informatie hierover kan je aanvragen bij het consulaat of de ambassade en zo nodig kan je je diploma’s laten erkennen.

Internationaal sollicitatiegesprek

Een bedrijf uitzoeken

Daarna moet je een keuze maken bij wat voor bedrijf je wilt gaan werken. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kan je een Nederlands bedrijf zoeken dat gevestigd is in het land waar je heen wilt. Je bent namelijk al bekend met de Nederlandse werksfeer en mentaliteit.
Een buitenlands bedrijf kan natuurlijk ook prima, maar besef je wel dat de werkdruk en verwachtingen in het buitenland heel anders kunnen zijn.

Zoek vacatures online en offline

Een valkuil wil nog weleens zijn dat mensen alleen online op zoek gaan naar vacatures. Zo heb je in Nederland genoeg websites waar je vacatures kunt vinden, maar niet elk land werkt op deze manier. Zo zal je in het buitenland veel vacatures tegenkomen in de krant. In bibliotheken liggen vaak internationale kranten en vakbladen met personeelsadvertenties erin.
Al met al is het zeker mogelijk om een baan in het buitenland te vinden, maar begin al vroeg van tevoren met het uitzoeken van de vergunningen, de erkenning van je diploma’s en met het zoeken naar vacatures.

Een aantal websites die je daarbij kunnen helpen zijn:

Grenzelooswerk.nl
Werkeninhetbuitenland.nl
YoungCapital

Of zoek naar internationale organisaties met vestigingen in het buitenland. Daar staan ook vaak vacatures voor een baan in het buitenland.