Sinds jaar en dag besluiten mensen om te emigreren. Wat beweegt hen en wat denken ze in het buitenland te vinden? En wat is het verschil tussen vroeger en nu? Aan de hand van de verhalen van zestien emigranten, geeft Museum Flehite antwoord op deze vragen. Niet alleen de rijkdom van het kennen van twee culturen komt aan bod, maar ook het gevoel van heimwee en verlies dat veel emigranten ervaren. Thuis in twee werelden is een tentoonstelling vol boeiende verhalen, ontroering, kunst, nostalgie en avontuur, waarin iedereen iets van zichzelf zal herkennen.
De tentoonstelling begint met Amersfoorter Wolfert van Kouwenhoven, die in 1625 als een van de eersten naar Nieuw-Amsterdam (nu New York) vertrok. In Brooklyn ligt nog steeds het Amersfort Park, dat herinnert aan Wolferts gloriedagen. Sommige emigranten waren minder succesvol. Slager Willem Woudenberg vertrok voor de toekomst van zijn kinderen naar Amerika. Hij kon er moeilijk aarden en verloor ook nog eens snel zijn vrouw. En wat te denken van Titia Bergsma? Ze ging in 1817 met haar man en zoontje naar Japan, maar werd daar als blanke vrouw niet toegelaten. Hij bleef en zij moest terug. Haar korte verblijf groeide uit tot een cultus. Tot op de dag van vandaag is haar beeltenis terug te vinden op typisch Japans aardewerk.

Op zoek naar liefde en avontuur

In vroeger tijden vertrok men meestal in de hoop op een beter leven. De reis was zwaar en het pioniersleven hard. Tegenwoordig zijn de beweegreden diverser. De liefde is een belangrijke factor, maar ook het zoeken naar rust of juist avontuur. Zo volgde meubelmaker Sjon van Ravenhorst zijn lief naar Noorwegen, vond kunstenares Maartje Blans inspiratie in China en genieten uitgevers Mart. Warmerdam en Riëlle Boerland van hun tweede huis in Frankrijk. Emigreren of semigreren (een part time bestaan elders) is makkelijker geworden dankzij moderne vervoers- en communicatiemiddelen, maar het moeten missen van familie en vrienden is onveranderd moeilijk.Kunst uit alle windrichtingen

Op de tentoonstelling is ook veel kunst te zien. Zo is er een groot aantal werken van Maartje Blans te zien, in Beijing gemaakt of geïnspireerd op haar verblijf daar. En van de Nederlandse fotograaf René Clement, die al jaren in New York woont. Hij maakte een serie over de Nederlandse wortels van de inwoners van het Amerikaanse Orange City. De (oud-)Hollandse cultuur lijkt daar wel beter bewaard dan in Nederland zelf. Verder zijn er schilderijen van kunstenaars als Agatha Zethraeus, Engelbert L’hoëst en Hendrik Jan Wolter, die afwisselend in Nederland en in het buitenland woonden en zich door hun verblijf elders lieten inspireren.

Emigratiequiz

Bij de tentoonstelling is een speciale quiz ontwikkeld, waarmee de bezoeker in de huid van de emigrant kruipt en zelf kan ervaren hoe het is om te emigreren. Daarnaast is er voor kinderen een speurspel en is er een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud. Kortom, in deze veelomvattende tentoonstelling wordt het onderwerp emigratie vanaf alle kanten belicht. Wie graag kijkt naar programma’s als Ik Vertrek en Grenzeloos verliefd kijkt, zal zeker met veel plezier rondlopen in Thuis in twee werelden.


Thuis in twee werelden – de mooiste emigratieverhalen

Datum:25 juli t/m 25 oktober

Entree: € 12,-, museumkaart € 2,-, tot 18 jaar gratis.
Openingstijden: 11:00 – 17:00 uur

Lokatie: Museum Flehite

Adres:Westsingel 50, 3811 BSAmersfoort