Dat mensen vaak makkelijk denken over een emigratie naar een ander land is een feit. Je komt toch in een andere cultuur terecht waar mensen andere gewoontes hebben waar jij je aan zult moeten aanpassen. Natuurlijk zijn er landen met culturen die veel op elkaar lijken maar toch is het vaak erg wennen, zelfs al zou je van Nederland naar België emigreren.

In oktober komt er een interessante documentaire op tv over Turkse Nederlanders die zich niet helemaal thuis voelen en daarom willen emigreren naar Turkije. Dit zijn Turkse Nederlanders die in Nederland zijn geboren en waarvan bij veel zelfs hun ouders in Nederland zijn geboren, gewoon Nederlanders zou je zeggen. Het verhaal en de problemen die zij tegenkomen zijn zeker interessant voor mensen die willen emigreren omdat zij dezelfde pijnpunten tegenkomen, ze blijken namelijk te vernederlandst te zijn voor de Turkse maatschappij. In het kort een samenvatting:

Fidan volgt haar jongere zus Ferihan en haar levenslustige vriendinnen Busra en Sinem. Alle drie zijn ze geboren en getogen in Nederland. Ze keken als kind naar Meneer Kaktus en zongen mee met Marco Borsato. Maar vandaag de dag lezen ze alleen nog maar Turkse kranten, kijken ze naar de Turkse televisie, juichen ze voor Turkse voetbalploegen en lijken ze geen enkele liefde meer te voelen voor Nederlandse dingen. Ze willen eigenlijk definitief vertrekken naar Turkije. Fidan probeert achter hun motieven te komen en ontdekt behalve een begrijpelijke liefde voor Turkije ook een verstopt gevoel van verbittering. De meiden waren nog maar pubers ten tijde van de aanslagen op 11 september 2001, en voelen zich sinds die tijd niet meer welkom in Nederland.Net als vroeger met hun ouders, gaat Fidan met de drie meiden in een busje op vakantie. Naar Istanbul. Ze bezoekt daar Nederlandse Turken die geëmigreerd zijn. Maar met slechts weinigen gaat het echt goed in het thuisland van hun ouders. Ze zijn te Nederlands om te aarden in de Turkse cultuur en worden niet volledig geaccepteerd. Meer dan de helft keert toch teleurgesteld terug naar Nederland. In Istanbul probeert Fidan haar zus op andere gedachten te brengen, maar dat blijkt niet zo eenvoudig.

http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/turkije/istanbul/reisreporter/tip/21422/emigreren_naar_turkije_.html