Op internet kwam ik een aantal sites tegen van expats die in Nederland wonen over hij zij over ons Nederlanders denken. Als je het leest merk je alweer dat wij een apart volkje zijn en het ergste is nog, de meeste gedachtes over ons kloppen als een bus.

Nederlandse eetgewoontes

De immigranten verbazen zich nog al over de Nederlandse eet gewoontes, de oer Hollander wenst ook niet gestoord te worden rond 6 uur in de avond want dan dient het avondmaal gegeten te worden. Enig idee waarom de callcenters altijd rond die tijd bellen? Juist ja dan is de Nederlander thuis! Waar buitenlanders vaak de tijd nemen en van het avondmaal een gezellige bijeenkomst maken is het voor de Nederlander vaak een kwestie van zo snel mogelijk die warme prak naar binnen schuiven, de immigranten verbazen zich er over dat wij na ongeveer 30 minuten alweer klaar zijn.

Waarom?

Wat de immigrant ook opvalt is de vraag die wij altijd schijnen te stellen als ons iets gevraagd wordt namelijk: waarom? Als een Nederlander op het werk iets gevraagd wordt zal hij 9 van de 10 keer vragen waarom hij het moet doen en als de uitleg in orde is zal hij de taak pas uitvoeren, iets klakkeloos uitvoeren wat een baas zegt zit niet in onze aard.

Netjes in de rij staan

Wel eens in London geweest tijdens de spits? Het eerste wat daar al opvalt als je met de roltrap richting de metro gaat is dat men aan de ene kant van de roltrap stil staat er daarnaast ruimte laat voor de mensen die haast hebben en zo door kunnen lopen. Wie dit vergelijkt met Nederland komt er al snel achter dat wij er een zooitje van maken op de roltrappen, iedereen staat overal en nergens en denk maar niet dat je er makkelijk langs komt als je haast heb.

hoe het niet moet op de roltrap
Hoe het al helemaal niet moet op de roltrap

Daarnaast las ik nog een leuk voorbeeld van iemand uit een fastfood restaurant, waar men normaal gesproken netjes in de rij wacht tot men geholpen wordt gaat het in Nederland anders. Wij willen vaak switchen van rij om sneller aan de beurt te zijn en als er gevraagd wordt wie er geholpen kan worden maakt het niet uit waar je staat maar de hand gaat omhoog en je roept hiero! in de hoop geholpen te worden.

Wie nog meer leuke voorbeelden wilt zien kan terecht op de volgende websites:

Mocht er iemand ook vreemde gewoontes in zijn nieuwe land kennen laat het maar weten 🙂