Vandaag las ik in het nieuws dat Nederlanders ondanks de crisis goed blijft zorgen voor hun huisdieren. Dat concludeert de Dierenbescherming, die in Nederland ondanks de crisis geen aanwas ziet van het aantal huisdieren dat naar een asiel wordt gebracht. “Tot onze eigen verbazing blijft het aantal asieldieren stabiel op het niveau van de afgelopen jaren”, zegt woordvoerder Niels Dorland. “Weliswaar werden er bijvoorbeeld vorig jaar 35.000 katten opgevangen, maar dat is voor zover wij kunnen zien niet als gevolg van de crisis: daarvoor zijn de cijfers simpelweg te stabiel.”

Paspoort voor gezelschapsdieren

Het is dat ook logisch dat de Nederlanders die van plan zijn te emigreren naar het buitenland hun huisdier graag mee willen nemen. Hier zitten wel een aantal regels aan verbonden die van te voren goed uitgezocht moeten worden om zo problemen te voorkomen. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat uw huisdier over een paspoort voor gezelschapsdieren moet beschikken dat aan de volgende eisen voldoet:

  • Het moet gegevens bevatten over rabiësvaccinaties: als de hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als men de hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag men pas 21 dagen na de inenting de grens over. De geldigheidsduur van de rabiësinenting wordt bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin (de termijn staat in de bijsluiter).
  • Het moet vereiste gegevens bevatten over de gezondheidstoestand van het dier. Voor een geldige gezondheidsverklaring moet de rubriek ‘klinisch onderzoek’ ingevuld zijn.
  • Het moet rubrieken bevatten voor klinisch onderzoek en legalisatie, zodat de paspoorten ook gebruikt kunnen worden voor het verkeer van dieren buiten de EU.

Dieren in het vliegtuig

Voordat je een vlucht boekt moet je altijd informeren bij de luchtvaartmaatschappij over het meenemen van huisdieren. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hier hun eigen regels voor. Daarnaast geldt de regel dat huisdieren onder de 5 kilo mee mogen in de cabine en dat huisdieren boven de 5 kilo in een kennel in het bagageruim vervoert moeten worden. In het bagageruim is wel een apart gedeelte waar de huisdieren onder goede omstandigheden vervoert worden. In het geval van een hulphond geldt er een uitzondering, deze mag altijd mee in de kantine.

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben een limiet op het aantal huisdieren dat mee mag tijdens een vlucht, informeer dus altijd goed van te voren of je huisdier mee kan.

In quarantaine

In sommige gevallen moeten dieren bij aankomst 30 tot 60 dagen in quarantaine. Je kan hierbij altijd de beslissing maken om je huisdier alvast vooruit te laten reizen zodat je bij aankomst gelijk je huisdier weer kan meenemen.
vrolijk huisdier
Een gezond huisdier is een vrolijk huisdier!

Is je huisdier in gezonde staat om te vliegen

Ik ga er van uit dat als je huisdieren mee wil nemen het vliegtuig in, dat ze gezond zijn, en dus fit om te vliegen. Zwangere, bange, zenuwachtige, jongen, gewonde, zieke en zelfs oudere huisdieren doe je waarschijnlijk een groot plezier om ze (tijdelijk?) achter te laten bij vrienden of familie. Bij twijfel, informeer bij je dierenarts en laat je huisdier onderzoeken.

Bronnen: