Bij het verhuizen in de Lage Landen is het vaak voldoende aangifte te doen bij uw gemeente. Maar wat komt er bij kijken als u naar een ander land verhuist? In de meeste gevallen denkt u dan aan een zonnige bestemming met de boulevard in de achtertuin. Maar wat als u naar onze zuiderburen wilt verhuizen?

Als we kijken op de Belgische overheidssite dan worden daar een aantal zaken opgenoemd:
Verblijfsdocumenten; dit hangt uiteraard sterk van de nationaliteit, afkomst en de duur van het verblijf. Indien u Nederland komst, dus uit de Europese Unie, valt u onder het vrije personenvervoer. Dit betekent dat deze regeling een stuk soepeler loopt dan met andere landen.

Belgische vlag
Afbeelding afkomstig van: Bos Vlaggen

Inschrijfdocumenten; wanneer u minimaal drie maanden in België verblijft, bent u verplicht uzelf in te schrijven bij een van de Belgische gemeenten. Dit betekent dat u wordt opgenomen in het register van de bevolking. Dit vereist uiteraard wel dat u in het bezit bent van een verblijfplek.
Naast alle belangrijke zaken zoals een verblijfplek of verblijfdocument, zijn er meer zaken waar u ook aan kunt denken:

Verhuiskosten

De gemiddelde verhuiskosten verschillen per land en regio. België blijkt op basis van recent onderzoek, een duur land te zijn als u gaat verhuizen. Schatting van professioneel onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat Belgen gemiddeld 14% van de aankoopwaarde kwijt zijn aan het verhuizen. Hierin zijn alle mogelijke kosten (juridisch tot administratief) opgenomen.

Franse taal

België bestaat uit een Franstalig en Vlaamstalig deel. Daarom is het raadzaam hier een goed beeld bij te hebben. Er is een groot verschil in cultuur en taal tussen ‘Vlamen’ en ‘Walloniërs’. Voor Nederlanders is het uiteraard, in de meeste gevallen, handiger om naar Vlaanderen te verhuizen.

Het vinden van de juiste firma’s

Haaks op het taalprobleem is het in een nieuw land vaak lastiger om de juiste mensen of dienstverleners te vinden. Het is altijd mogelijk via vergelijksites of offertewebsites de juiste verhuisfirma te vinden. Hulp bij het inladen en verwijderen van uw meubels kan veel tijd besparen.

Werkgelegenheid

België staat bekend om zijn welvarende economie en is daarmee terecht hoofdstad van Europa. De werkgelegenheid is de laatste jaren echter wat afgenomen. Volgens de hoge raad voor de werkgelegenheid gemiddeld lager dan in andere West-Europese landen. Desalniettemin is het zeker geen reden, indien u over toekomstig werk in België beschikt, de verhuizing niet door te laten gaan. Bijkomstig voordeel voor studenten is het feit studies in België over het algemeen goedkoper zijn dan in Nederland.