Waar moet je heen

In het vorige artikel “Emigreren naar het buitenland, waar moet je heen?” heb ik de kansen qua werkgelegenheid in Oceanië toegelicht. Oceanië blijft een populaire bestemming voor Nederlanders om naar toe te emigreren, maar daarnaast zijn er ook genoeg andere landen waar genoeg kansen liggen voor de Nederlandse immigrant om een nieuw leven op te bouwen.

In dit artikelen zal ik de kansen voor een verhuizing naar Canada toelichten. In de vorige eeuw waren het vooral mensen uit de agrarische sector die wegens ruimtegebrek in Nederland hun geluk in Canada zochten. Waarvan één van de bekendste immigrant natuurlijk oud Elfsteden winnaar Evert van Benthem is, die vanwege het strenger wordende agrarische beleid in Nederland met zijn boerenbedrijf naar Canada vertrokken is.

Emigreren naar Canada

Canada wil de economie graag stimuleren en staat daarom open voor westerse immigranten met een hoog genoten opleiding. Naast mensen met een hoge opleiding liggen er in Canada ook voldoende kansen voor echte vakmensen als de timmermannen, stukadoors, metselaars, monteurs en vrachtwagenchauffeurs. Mocht je in deze branche werken en de concurrentie in Nederland zat zijn, in Canada staan voldoende vacatures open en de salarissen liggen ook nog een hoger dan in Nederland.

Naast het uitgebreide aanbod van banen in Canada is het natuurlijk ook van belang dat je een werk- en verblijfsvergunning kan krijgen. Uw toekomstige werkgever in Canada moet het HRSDC (het Canadese arbeidsbureau) vragen om het werkaanbod goed te keuren. Indien het baanaanbod wordt goedgekeurd krijgt u een Labour Market Opinion (LMO), dit houdt in dat u een tijdelijke werkvergunning krijgt. Je toekomstige werkgever zult echter wel moeten aantonen dat hij voor de vacature geen geschikt personeel kon vinden in Canada de voorgaande 2 maanden en dat het aantrekken van een immigrant een positieve bijdrage levert aan de Canadese economie.

Genoeg ruimte in CanadaAfbeelding afkomstig van: http://www.nubricks.com

Na het verkrijgen van een LMO kan je in aanmerking komen voor een Arranged Employment Opinion (AEO), dit is een permanent goedgekeurd werkaanbod en levert een permanent visum voor Canada op.

Het voordeel van Canada is dat het een enorm land is met een zeer lage bevolkingsdichtheid. Daar komt bij dat Canadezen elkaar en ook emigranten de ruimte bieden: ze zijn zeer tolerant. Canada is dan ook al meerdere keren uitgeroepen tot het beste leef- en woonklimaat ter wereld!