In de Metro van afgelopen week stond een interessant stuk over emigreren met kinderen. Als een gezin gaat emigreren hebben de kinderen er zelf vaak niet voor gekozen om in een ander land te gewoon. Voor kinderen zitten er vaak voor en nadelen aan een emigratie.

Het stuk in de Metro is wel uitermate positief want het ligt natuurlijk ook volledig aan de bestemming van de emigratie, moet jij emigreren naar laten we zeggen Saudi Arabië voor Shell en je komt in een compound te wonen, dan zal het minder een verrijking voor je zijn dan dat jij gedropt wordt in een dorp in Spanje of China en je je daar maar moet zien te redden. Op expat locaties als Saudi Arabië kom je uiteraard in contact met mensen uit andere landen maar de cultuur zal veelal Westers blijven.

Daarnaast hebben gezinnen die gaan emigreren met kinderen die in de pubertijd zitten vaak een probleem dat de kinderen zich overal tegen gaan afzetten, iets wat natuurlijk vaak voorkomt in de pubertijd. Bij een emigratie ligt het vaak aan de houding van het kind of het zich makkelijk aanpast of niet, er zijn genoeg voorbeelden van kinderen die dagen op hun kamer zitten te msn-en met vriendjes uit Nederland. Natuurlijk zijn er ook de voorbeelden van kinderen die helemaal opgaan in de nieuwe cultuur en snel vrienden maken en niet meer terug willen.

Het belangrijkste blijft altijd om in het proces van de emigratie veel te praten met de kinderen en precies uit te leggen waarom je gaat emigreren en waar zij op moeten letten of wat zij kunnen verwachten. Een emigratie kan altijd een hele mooie verrijking van het leven zijn waar het kind altijd wat aan zal hebben en zich in de toekomst makkelijk zal kunnen aanpassen maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn!