The Australische overheid heeft in maart 2012 zijn visa systeem en immigratie beleid versoepeld. Door deze versoepeling kunnen (hoog)opgeleide immigranten sneller een verblijfsvergunning krijgen en dus ook een vaste baan. Vroeger zouden deze immigranten door middel van een 457 visum alleen een tijdelijke verblijfsvergunning en werkvergunning krijgen, maar doordat de vraag naar arbeiders groot is heeft de Australische overheid deze verandering ingevoerd.

De belangrijkste onderdelen van deze hervormingen zijn:
• Vergemakkelijken van de huidige visa structuur
• Introduceren van een gestroomlijnde en simpele procedure voor het aanvragen van een verblijfsvergunning voor visum 457 eigenaren
• Verhogen van het maximum leeftijd van 45 naar 50
• Veranderingen in visa criteria zoals het beheersen van de Engelse taal en vaardigheiden

De bovenstaande hervormingen zullen vast een zeker een hoop veranderen voor toekomstige immigranten. Niet elk onderdeel van deze hervormingen is geheel duidelijk en hiervoor zal waarschijnlijk meer uitleg over gegeven moeten worden. De versoepeling van het visa systeem valt samen met het nieuws dat vorige week in de Pers stond, namelijk dat er in Australië veel vraag is naar (hoog) opgeleide IT en ICT specialisten.

IT banen een trend in Australië

Australië trekt allerlei mensen aan voor zijn ontwikkelende banenmarkt. Allerlei banen van constructie tot aan IT liggen voor het oprapen. Doordat ik de populariteit van IT banen wou onderzoeken, heb ik een klein onderzoekje gedaan naar banen trends in verschillende werkvelden. Ik maakte hierbij gebruik van de website recruit.net, die bepaalde woorden opzoekt op verschillende Australische websites. Natuurlijk zal dit geen exacte trend opleveren, maar het geeft wel een goede indicatie. Als je in een andere sector werkt, raad ik je aan via recruit.net en/of vergelijkbare websites onderzoek te doen.

.NET, Java and PHP Jobs in Australia

  • Graph.net monthly job percentages have increased by 86.85% .
  • Graphjava monthly job percentages have increased by 47.87% .
  • Graphphp monthly job percentages have increased by 327.92% .

View the .net, java, php job trends in australia at Recruit.net.

Software Ingenieurs en Programmeurs

Zoals je kunt zien in de grafiek is er een constant toename in de vraag voor programmeurs en software ingenieurs in Australië. Ik heb vervolgens 3 populaire technologieën gekozen die gebruikt worden voor web applicaties en software ontwikkelingen namelijk: .NET, Java en PHP. Als je met me meekijkt kan je aan de linkerkant van de pagina kan je het aantal banen in deze sector zien als een percentage van de banenmarkt.

Webdesigners en Webontwikkelaars

Naar webdesigners en gerelateerde banen is ook veel vraag in Australië. Dat zal waarschijnlijk wel voor locale bedrijven zijn en niet voor software ontwikkelaars, maar je zult desondanks hierin kunnen stromen. Ik kies wederom 3 vaardigheden namelijk: HTML, CSS en Javascript. Ik zie nu dat er minder eisen zijn voor populaire CMS (wordpress, joomla, drupal), maar dat zijn waarschijnlijk niet de populairste trefwoorden.

  • Graphhtml monthly job percentages have increased by 181.55% .
  • Graphcss monthly job percentages have increased by 259.73% .
  • Graphjavascript monthly job percentages have increased by 218.27% .

View the html,css,javascript job trends in australia at Recruit.net.

Ik beveel iedere toekomstige immigrant van Australië aan om de volgende documenten te lezen om te zien wat voor gevolgen dat heeft voor uw persoonlijke situatie:

Gerelateerde bronnen van de afdeling van Immigratie en Burgerschap, Australische overheid: