In tijden van economische recessie blijft emigreren naar het buitenland een hot item. Wij Nederlanders hebben van klagen onze nationale hobby gemaakt en we kijken dan ook met jaloezie naar de landen om ons heen die het volgens ons wel beter hebben. Naar onze Oosterburen bijvoorbeeld, iedereen kent de standaard vooroordelen van het verhuizen naar Duitsland. Op de autobahn kan je lekker door rijden, er staan minder files, de economie is sterker, de huizen zijn goedkoper en je hebt veel meer ruimte om te wonen.

Vanochtend in een te volle stoptrein viel mijn oog dan ook op een artikel in de Pers: Bei den Nachbarn ist das Gras grüner. Bij de buren is het gras zogezegd groener, volgens dit artikel groeide de Duitse economie het afgelopen jaar met 3% en dat is ver boven de verwachte 0,6%. Dat is ruim 2 keer zo veel als de Nederlandse economie die het met 1,2 procent groei moet doen.

Iets dat wel steeg in Nederland was de werkloosheid, deze steeg naar 6%. Alleen blijkt hieruit dat das Gras nicht immer grüner ist bij onze Oosterburen, de werkloosheid in Duitsland staat op dit moment namelijk op 7,4%.

Zonnepanelen in DuitslandWie wil er nou niet groter wonen en meer besparen op de energie kosten.
Afbeelding afkomstig van: http://www.clubvan30.nl/

Toch blijft het voor Nederlanders en dan vooral in de grensgebieden interessant om naar Duitsland te verhuizen en daarbij geef ik ze geen ongelijk. Het voordeel van goedkopere huizen en meer ruimte klopt namelijk wel degelijk. Zoals het artikel in de Pers aangeeft kost een huis in een grensgemeente in Duitsland 248.000 euro, en dan praten we niet over een rijtjeshuis zoals we dat in Nederland gewend zijn, het gaat hier namelijk om een vrijstaand huis, 217 vierkante meter. Vijf slaapkamers, twee garages, tuin van 823 vierkante meter met tuinhuisje. Bijkomend voordeel is dat de banken je na de aankoop van een huis maar al te graag willen helpen bij een lening voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Dit lijkt een investering maar hierdoor bespaar je ook nog eens flink op de energie kosten, de vraag is dan ook waarom zou je niet verhuizen naar Duitsland?

Om het verschil met Nederland aan te geven wordt er in het artikel in de Pers ook de prijs van een vergelijkbaar Nederlands huis met een kleinere tuin bijgehaald, u kan het waarschijnlijk al raden maar een vergelijkbaar optrekje in Nederlands kost al gauw 489.000 euro.

Mocht u uw gelijk in Duitsland gaan zoeken dan is het vooral raadzaam om eerst bij de overheid te informeren wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast is het belangrijk om de website van de belastingdienst niet te vergeten, zij kunnen u uitstekend informeren over een aanstaande verhuizing naar Duitsland.